Wat kun je leren van een kind?

Kinderen zijn experts in ontwikkeling. Door hun enorme drang om de wereld te ontdekken en begrijpen nemen zij stappen waarvoor lef nodig is. Lef hebben is risico’s durven nemen. Kansen kunnen zien en grijpen!

Wat kinderen doen?

Leren lopen moet ontzettend eng zijn! Op eigen wankele benen, zonder steun, nog niet eerder heb je je op deze hoogte je proberen voort te bewegen. En waarom? Waarom zou een kind zich zelf zo’n risico aan doen?

Op school vragen of ie met de ‘grote kinderen’ mee mag spelen is heel griezelig! Klein en jong, de grote kinderen kunnen ‘nee’ zeggen, je uitlachen of negeren. Maar waarom is het toch zo aantrekkelijk om met die grote kinderen mee te spelen?

Je eigen plan trekken als jong mens is op en top riskant! Wat als je ouders je niet meer steunen, als je er echt nu al alleen voor zou staan, wat als je je plan niet waar kan maken? Maar waarom zouden tieners dan toch persee hun eigen zin door willen drijven?

Waarom doen ze zoiets?

Wat maakt dat kinderen de lef hebben om stappen te nemen?
Het is de drang om te groeien, om meer te leren, om groter te worden en om zich te ontwikkelen is onweerstaanbaar! Er is geen twijfel mogelijk. Een kind moet zich ontwikkelen en groeien. Hij laat zich door niets of niemand van de wijs brengen.

En jij?

En wat maakt dat jij aarzelt bij jouw stappen? Kan jij zijn als je kind? Hoe groot is jouw drang om je te ontwikkelen? Welke stap stel jij uit?
Ik lees graag jouw antwoord! 

Wat heb je nodig?

In een eerder artikel schreef ik over de stappen die je kunt nemen als je doelen hebt gesteld. Voordat je de stappen uit het artikel uit kunt gaan voeren heb je eerst lef nodig. Lef hebben is risico´s nemen.

Zonder risico’s te nemen kun je je niet ontwikkelen. Zonder risico’s blijf je in je gewoontes hangen. Zonder risico’s blijf je waar je nu bent.

Je kunt hierin ook doorschieten. Je blindelings storten in elk avontuur dat langs komt maakt je roekeloos. Je neemt dan risico’s waarmee je jezelf en je gezin onnodig zou belasten.

Het gaat dus om lef op de juiste momenten bij de juiste stap!

Lef hebben is niet iets wat je non stop kan doen. Lef zit m, net als geluk, in de kleine momenten. Op het juiste moment de juiste stap zetten.

Maar vertel me eerst eens… Welke stap stel jij uit?

3 antwoorden
 1. puurmaaike
  puurmaaike zegt:

  Ik zie dat dit artikel veel gelezen wordt.

  Nog niemand heeft durven reageren.. Ben ik het eerste schaap?

  De stap die ik uitstelde was de stap om mijn talent volledig voor mijn onderneming in te zetten. Steeds heb ik andere prioriteiten gesteld, steeds wilde ik nog een training volgen, nog een boek lezen, nog een plan maken.

  Inmiddels ben ik aan het afronden op mijn bijbaan aan de Hogeschool Rotterdam om heel binnenkort 100 % te gaan voor mijn droom! Met Puur Menselijk de wereld veroveren!

  Want wat ik wil is ontwikkeling stimuleren, mensen helpen tot bloei te komen, talenten aan te boren en mogelijkheden te vinden!

 2. Ingeborg
  Ingeborg zegt:

  Lieve Maaike.
  De stap die ik uitstelde was mijn opleiding SPD bedrijfsadministratie afmaken. Ooit was ik bijna klaar, moest nog 1 vak. De stap zetten was lastig. De opleiding was veranderd, ik moest veel meer vakken en ook certificaten waren niet meer geldig. 3 jaar terug pakte ik het weer op. Ik deed het op eigen tempo, met m’n oude boeken, haalde wat certificaten, maar het bleef allemaal zo kabbelen. Sinds vorige week heb ik me aangemeld bij een school. In maart doe ik in 3 vakken examen, daarna scriptie, dan nog 2 vakken en volgend jaar januari of juni ben ik misschien wel geslaagd 🙂

  En dan daarna nog full-time fotograafje worden, de echte droom, maar niet zonder bovenstaande basis…….maar daar praten we volgende X wel over o.k. Koffie bij jou ?

  • puurmaaike
   puurmaaike zegt:

   Interesting! Bedrijfsadministratie als basis voor fotografie. Ik zie de link nog niet helemaal, maar dat ga jij me vast duidelijk maken!

   Maar hoe dan ook, om na 3 jaar alsnog een stap te zetten is extra knap. Dan heb je echt moed en doorzettingsvermogen nodig. Ga ervoor!!

Reacties zijn gesloten.