Hoe het gedrag van een moederhond lijkt op dat van ons als ouders

Een nest jonge puppies. Ja, daar zijn wij wezen kijken. Want, wellicht komt er binnenkort een dalmatiër ons gezin uitbreiden.

Maaike, waarom begin je hierover? Nou, omdat ik zoveel gelijkenissen zag in het gedrag van de moederhond en dat van een ouder.

We komen binnen en moederhond blaft hard. Zo hard dat we ons afvragen of dit wel goed gaat. Dichterbij gekomen blijkt dat ze niet alleen blaft maar ook ontzettend kwispelt. Ze is ook blij!

Guusje

Doen wij dit als ouders ook niet zo? Als iemand iets komt vragen of zeggen over ons kind, dan eerst onszelf groot maken, klaar voor de verdediging en vervolgens, als blijkt dat de kust veilig is, onze wapens laten zakken en ons laten vertellen hoe fijn we het doen als ouder en hoe mooi onze kinderen zijn? Een aai over je bol is zo heerlijk!

Moederhond heeft een fijne plek om haar puppen, zo groot als cavia’s, te verzorgen. Afgeschermd met een gegalvaniseerd hek. Voor wie biedt het hek veiligheid? Voor pottenkijkers of voor moeder en haar kinderen?

Toch, als je dan bezig bent met iets waarin je op je kwetsbaarst bent, dan kun je even geen pottenkijkers gebruiken. Je gromt als mensen te dicht bij je puppies komen als ze gevoed worden. Of je blaft van je af als iemand ongevraagd advies geeft wanneer je juist zo aan het proberen bent iets op te lossen. Je wilt jouw spruiten met alles wat je in je hebt beschermen. Niemand mag ze een haar krenken.

Een verwarrende toestand waarin je blaft en kwispelt tegelijk.
Ik herken deze toestand waarin je afwisselend blaft en kwispelt in mijn eigen ouderschap. Ik herken hem ook in de ervaringen van mijn klanten. Deze toestand overmant je. Verzetten is zinloos.

Tegelijkertijd kan die toestand ook niet blijven voortbestaan. Deze toestand moet meebewegen met de ontwikkeling van jou als ouder, van jouw kinderen en van de omgeving.

Dus blaf niet alleen maar vanachter een hek.
Dus kwispel niet alleen maar naar de buitenwereld.
Dus grom niet alleen maar als je ziet dat je kind kwetsbaar is.

Beweeg mee en kwispel, blaf, grom en geniet van die aai over je bol!