Teveel gegeven?

Ja, dat geven geeft een goed gevoel.

Je geeft veel op een dag. Een hand, een kopje koffie, een knipoog, een complimentje. Je geeft aandacht en liefde.

Je draagt bij aan iets groters dan jij. Je maakt een verschil. Klein of groot, jouw gift doet ertoe. Geven brengt een prettig gevoel teweeg.

Meestal dan.

Soms voel je je verplicht om iets te geven. Of wil de ander iets van je nemen.

Hoe vrij voel je je om te geven in de volgende situaties?

  • Je kind vraagt een ijsje en je voorziet een driftbui als hij die niet krijgt.
  • Je werkgever vraagt je nog even iets op te knappen terwijl jij nog zo gezegd had dat je vandaag echt niet over kunt werken.
  • Op school worden hulpouders gevraagd op een tijd dat jij eigenlijk een uur voor jezelf had gepland.
  • Vrienden benaderen je om geld te geven voor een gezamenlijk kado voor de verjaardag van een kennis die je over wilde slaan.
Zeg je ‘ja’ en geef je de ander iets? Zeg je ‘nee’ en geef je jezelf iets? Wat is een passende middenweg?Er zijn 5 manieren om hiermee om te gaan.
  1. Forceren: Jij weet duidelijk wat je wilt. Een discussie daarover vind je geen probleem. Ongeacht wat de ander van je vraagt, jij besluit. Jouw belang gaat deze keer voor.
  2. Vermijden: Je gaat de situatie liever uit de weg, zoekt afleiding en wacht tot ‘de storm is overgewaaid’.
  3. Toegeven: Je ziet heel goed hoe belangrijk het voor de ander is. Je besluit het plan van de ander over te nemen. Zo blijft bovendien de sfeer prettig.
  4. Compromis zoeken: Je bent een praktisch mens en zoekt een middenweg. Allebei wat water bij de wijn, dan lukt het wel! Je wilt er vooral niet te lang mee bezig zijn.
  5. Probleem oplossen: Jij gaat met aandacht voor de beide invalshoeken op zoek gaan naar nieuwe oplossingen die aan de behoefte van allebei voldoen. Dit kost je relatief veel tijd en creativiteit, maar jij ziet dit als uitdaging!
(Giebels, E & Euwema, M, conflictmanagement 2006)In verschillende situaties kun je een verschillende aanpak hanteren. Toch kun je misschien herkennen welke van de 5 manier jij het meest gebruikt? Welke heeft jouw voorkeur? En past die aanpak het beste in de situatie?Elke aanpak heeft zijn voor- en nadelen.
Als je vast loopt kan het wijs zijn te veranderen van aanpak. Experimenteer en kies elke keer de aanpak die het best past in de situatie waar je dan voor staat.Je brengt dan beweging in een situatie die anders star blijft. Beweging maakt nieuwe ontwikkeling mogelijk en je geeft hiermee jezelf en de ander een kans.

12 juni 2012