De lekkerste chipolatapudding – recept voor herinneringen aan toen
Heerlijke herinneringen heb ik aan de avonden dat we thuis gasten hadden. De hele dag waren mijn ouders aan het boodschappen doen, marinade maken, stofzuigen, ‘speciale’ glazen uit dozen vissen en daarbij stond de stereo op 10.
Eind van de middag liep het huis vol. Schijnbaar ontspannen ontvingen mijn ouders de gasten. Hun vrienden, die eigenlijk wel beter wisten dan dat we altijd aan zo’n vol gedekte tafel aten. Met een aparte kindertafel ‘speciaal voor de kleintjes’. Het had wel wat. Het sfeertje van een kerstdiner.
Na teveel voorafjes en een bord wild met veel liflafjes kwam dan eindelijk het toetje!
Eerder op de dag hadden we, als het meezat, al de schaal uit mogen likken. Maar nu was het dan echt zover:
Zeldzame (en zeldzaam lekkere) Chipolata!
Mijn lievelingstoetje gemaakt door mijn lieve vader.
Kort geleden heeft mijn vader het weer gemaakt. Ik mocht hem geholpen. Heerlijk om te doen en heerlijk om met elkaar op te peuzelen.
Nu begrijp ik ook beter waarom het een toetje is dat we zelden aten. Het is best een arbeidsintensief toetje!
De moeite waard om te herhalen…
Hier is het recept
De ingrediënten op een rij:
halve liter melk
een beetje vanillesuiker
een snufje zout
6 blaadjes gelatine
4 a 5 eieren gesplitst
kopje suiker
tonnetje slagroom
pak lange vingers
Het recept voor jeugdsentiment
Kook een halve liter melk (met een beetje vanillesuiker en een snufje zout) en haal het daarna van het vuur.
Week 6 blaadjes gelatine in koud water. Knijp ze uit als ze zacht zijn en roer ze 1 voor 1 door de warme melk.
Splits 4 a 5 eieren.
Eiwit in een ontzettend schone kom doen.
Klop de dooiers goed los. Voeg per keer een beetje warme melk toe zodat het mengsel langzaam warm wordt.
Klop het warme eiermengsel door de warme melk.
Zet de pan weg. Buiten ofzo. Wacht een paar uur.
Kijk af en toe. Als je met een spatel een streep kunt trekken en de streep blijft staan kun je verder met het recept.
Wacht je te lang… dan heb je een probleem!
Klop de eiwitten tot het bijna ´vlokt´
Voeg suiker toe tot het eiwit ´taai´ is.
Klop het melkmengsel dat buitenstond even los.
Schep het eiwitmengsel erop.
Klop slagroom stijf met wat suiker.
Schep de slagroom op de eiwitten.
Voeg de lange vingers die je in blokjes hebt gehakt toe.
Spatel alles MET LIEFDE door elkaar tot het een egaal mengsel is.
Dan verdeel je het over kleine schaaltjes of een mooie grote schaal en laat je het verder opstijven op een koele plek.
Vergeet niet de pan uit te likken 😉