Enge mannen in witte busjes… Wat vertel je je kind?

20130326_093211

We hebben allemaal het bericht gelezen over ´het witte busje´ en een jongetje dat van de voetbalvereniging kwam. Gelukkig is het goed afgelopen.

Het zal je kind maar wezen….

Wat was jouw eerste reactie?

Paniek?

Stop! Geen paniek zaaien alsjeblieft. Kinderen hoeven niet bang te worden voor mannen in witte busjes.
Wat doen ze dan met mannen in blauwe busjes of vreemdelingen op de fiets?

Er gebeuren nare dingen in de wereld. Het zijn dingen die kinderen boven de pet gaan. Kinderen hoeven niet alles te weten over de ellende in de wereld. Vertel ze wat ze aan kunnen. Dat doe je door antwoord te geven op de vragen die bij hen leven.

Waak ervoor dat je je kinderen niet bang maakt. Zijn ze bang en te voorzichtig, dan durven ze niet meer naar buiten of zelf naar hun vriendje om te gaan spelen. Kinderen bang maken heeft geen zin. Het werkt uiteindelijk averechts. Voor ouders, maar ook voor kinderen. Grotere, lastig op te lossen, problemen liggen op de loer en dat is niet wat je wilt.

Bovendien is het zodat procentueel gezien de kans erg klein is dat hen persoonlijk zoiets naars zal overkomen. Maar toch moet je hier als ouder iets mee….

Wat kun je doen?

Je wilt dat je kind weet wat ie moet doen.

Weten wat je kan doen maakt je weerbaar. Dat geldt ook voor kinderen. Het maakt dat je actie kan nemen en meer macht hebt over de situatie.

Het gaat over weten wat je kan doen in alle situaties. Niet alleen als ‘de enge man’ je vraagt mee te gaan, ook als je vriendje het vraagt. Altijd.

Wat is de regel?

Als iemand je aanspreekt of je mee gaat, dan kan dat alleen als je vooraf met ons hebt afgesproken met wie en waar naartoe je gaat.

Meestal moet je dus eerst thuis vertellen dat je ergens naartoe wilt. Of je nu mee wilt met een man in een wit busje die je wel thuis zal brengen of dat je met je vriendje nog even op het andere pleintje wilt spelen. Geen twijfel! Altijd eerst komen vertellen thuis!

Aanvullend
Vertel je kind dat hij, als hij het niet vertrouwd, weg moet gaan. Hij mag altijd, ook al is dat misschien niet beleefd, weggaan als hij het niet vertrouwd. Ga naar huis of iemand die je goed kent en vertel waar je van schrok. Vertel het ook als je denkt dat het jouw schuld was! Open en eerlijk is altijd goed en je zult geen straf krijgen!

Zijn les heeft je kind tegen die tijd immers al lang geleerd en daar hoeft geen straf mee bovenop.

Volwassenen?

Natuurlijk is het ook aan volwassenen om een extra oogje in het zijl te houden. Men spreekt over de grote sociale controle in dorpen. Dat kan in zulke situaties met enge mannen in witte busjes een plus zijn! Wees dus alert!

Is er iets mis of vertrouw je het niet? Bel dan de politie!

2 antwoorden
 1. Danielle
  Danielle zegt:

  Mooi geschreven Maaike. Vooral de tip om weg te gaan als je gevoel het niet vertrouwd – het mag altijd, ook al voelt het niet beleefd. Gewoon weg gaan….

 2. puurmaaike
  puurmaaike zegt:

  @danielle. Luisteren naar je gevoel is o zo lastig. Maar gevoel heeft zoveel meer wijsheid in zich dan verstand.
  Goed om dat nog even te benadrukken!
  Dank voor je bijdrage!

Reacties zijn gesloten.