De goede leerling die toch blijft zitten in 4 havo… Het perspectief van een puber.

boekenlijst

Een meisje. 16 jaar denk ik nog. Klein voor haar leeftijd en jong in haar doen en laten. Ze is wat dromerig. Onbereikbaar soms. Voelt zich klein en kwetsbaar in de grote wereld. Soms…

Soms voelt ze zich ook wijs en krachtig. Ze blaakt dan van het zelfvertrouwen en is een tikkeltje brutaal.

Havo 4

In de loop van het schooljaar gaan haar cijfers achteruit. Docenten, mentor en ouders praten met elkaar en met haar: ‘doe je wel een beetje je best?!’. Ze motiveren haar en zeggen: ‘als het zo door gaat haal je het niet hoor!’. Het vooruitzicht dat ze bleef zitten, hing al maanden dreigend boven hun hoofden.

Al die dwingende adviezen en wijze raad… Het mocht niet baten. De havo werd niet afgemaakt. Mentor en ouders snappen het niet. Ze zou het moeten kunnen, slim zat… Teleurgestelde gezichten. Onbegrip. Eerst boosheid en toen stilte.

Nieuwe stap

Ze schrijft zich in bij het uitzendbureau en gaat aan het werk.

Jong en onervaren. Gedreven om te laten zien dat het zo moest zijn en ze wel iets kan. Gemotiveerd als geen ander.

Eerder dat schooljaar

De start in 4 havo. Het eindexamen komt langzaam in zicht. Docenten willen zien dat hun werk zijn vruchten af gaat werpen en voeren de druk langzaam op. Gepraat wordt over schoolonderzoeken, exameneisen, beroepskeuze, vervolgopleidingen en…. Boekenlijsten.

Nederlands

Tijdens de Nederlandse les worden boekenlijsten uitgedeeld. Een lijst met onbekende titels. Zogenaamde klassiekers. Die wordt je geacht te kennen voor het eindexamen. Alle kinderen krijgen er 1. De lijst is oneindig lang en bevat nietszeggende namen en titels. Waarschijnlijk legt de docent nog wat uit over de boeken en de eisen voor het examen. Maar ze hoort het niet meer…

Er is paniek.

Ze is verlamd.

Laat ook maar

Ze ziet op dat moment, en in de daaropvolgende dagen, in dat het voor haar niet weggelegd is. Dat het niet haalbaar is om zoveel boeken te lezen. Dat het onmogelijk is alles te onthouden wat er op het eindexamen over 2 jaar gevraagd gaat worden. Met ontzag en vol schaamte, kijkt ze naar de kinderen die het wel doen.

En ze stopt met leren. Ze speelt een spel. Ongeïnteresseerd. Brutaal. Eigenwijs. Een echte puber. Zonder het zelf te beseffen heeft ze een plan.

Plan

Eindelijk gaan haar cijfers achteruit. Mentor en ouders zijn bezorgd. Ze begrijpen het niet. Overgaan naar 5 havo lukt niet meer. Kansloos. Een heerlijk vooruitzicht voor haar. Nog even doorzetten en ze kan helemaal van school af. Gaan werken en weg van de betweterige volwassenen.

Maar vooral ontsnappen uit de klauwen van de boekenlijst.

4 antwoorden
  • puurmaaike
   puurmaaike zegt:

   Hoi Hannie,
   Aardig dat je het vraagt. Nee, ik lees nog niet graag en kan als een berg opzien tegen taken die ik niet overzie.
   Heb gelukkig geleerd hoe ik wel fijn kan lezen (in bad, zonder afleiding bijvoorbeeld) en hoe ik grote taken aanpak (in stukjes hakken en mezelf tussentijds belonen).
   Hoe ervaar jij dat soort situaties?

Reacties zijn gesloten.