Waar is de brede school?

brede school activiteit `bij de boer`

Ik vind het erg leuk als mensen me vragen hoe het zit. Als ik hen mijn ervaringen mag vertellen en hen daarmee een stapje op weg kan helpen.

Zo verliep een gesprekje via DM op twitter als volgt:

@ tweep Hee Maaike, de brede school, daar doe jij toch iets mee?

@puurmaaike Ja, daar doe ik inderdaad iets mee! Vanwaar je vraag?

@tweep Omdat wij op zoek zijn naar een school voor onze dochter/zoon en er graag eens zouden komen kijken. Weet je of ze ook open dagen hebben?

Vaker krijg ik vragen over de brede school in Strijen. Erg leuk om te horen dat het de interesse heeft! Tegelijkertijd merk ik dat het nog niet helemaal duidelijk is…

Wat is nou helemaal die brede school?

Brede school is een breed begrip (duh…). Brede scholen zijn er in vele soorten en maten, met vele verschillende doelen en doelgroepen. Scholen en gemeenten vullen het op een voor hen passende manier in.

In Strijen is er ook een brede school.

Nee, de brede school is niet het multifunctionele gebouw aan de Dam. Het gebouw werd tijdens de bouw zo ambitieus ‘brede school’ genoemd.

Nee, sterker nog, de brede school heeft helemaal geen gebouw.

Wat is het wel?

De brede school is een samenwerkingsproject. Scholen, peuterspeelzaal, bibliotheek in de gemeente werken samen om kinderen (meestal) buiten schooltijd uitdagingen te geven.

Het is een initiatief van de gemeente (chapeau!) en biedt kinderen uitdagingen op het gebied van natuur, cultuur en sport.

Deze activiteiten vinden in 2 periodes per jaar plaats. In het voorjaar en het najaar.

De activiteiten worden uitgevoerd door professionals en vrijwilligers op plaatsen in de gemeente. Ook in de scholen van Strijen Sas en Mookhoek worden activiteiten georganiseerd.

Veel kinderen kijken uit naar de nieuwe projectperiodes. Op scholen worden de programma´s uitgedeeld en kinderen schrijven zich in via internet.

Als ouder help ik mee bij de brede school. Vrijwillig en met veel plezier. Samen met andere ouders geven we input aan de coördinator die keer op keer een prachtig programma weet samen te stellen.

Ook heb ik vorig jaar het project ‘lipdub’ begeleid. 7 kinderen hebben een gemaakt met meer dan 100 deelnemers! Nog steeds ben ik trots als ik eraan denk.

Het werken met en voor de brede school… Het is dankbaar werk als je ziet hoeveel kinderen er steeds weer plezier van hebben!

Maar het antwoord op de vraag is dus… Nee, er is geen open dag van de brede school. De brede school heeft wel 2 x per jaar een open periode. Een periode van ontdekken en doen.

Doe allemaal mee!!

Enne @tweep, blijf alsjeblieft je vragen stellen!

Meer info over de brede school

Op de site van de gemeente

Op de facebook pagina van de brede school

Meer over het Lipdub-project dat ik begeleidde in november 2012