Hoe stokrozenzaad tot leven te wekken

Het is er DE tijd voor.
Voor het oogsten van zaden.

Omdat ik dol ben op stokrozen vul ik de nodige boterhamzakjes met zaad. En soms vraagt iemand erom en soms bied ik het aan.

De volgende vraag is dan vaak:
En nu? Wanneer doe ik wat met de zaden?

De Midas Dekkers in mij twijfelt. Ik heb geen benul!

Wat ik doe, en wat ik dan ook anderen aanraad, is een deel van het zaad direct op de (zonnige!) plek waar je het hebben wilt strooien. Hupsakee, in de volle grond ermee! Dat doet de natuur immers zelf ook en stokrozen groeien dan net zo mooi.

En een deel van het zaad bewaar ik tot het voorjaar. Dan zaai ik het voor in een potje en mogen ze groeien op een zonnig plekje in het raamkozijn. Zo hebben we het gedaan met groep 5 afgelopen jaar (1, 2, 3 & 4) en dat ging heel prima. Het risico van deze aanpak gebruiken is dat, als je zoals ik soms andere prioriteiten hebt, je vergeet voor te zaaien en zodoende nog steeds geen stokrozen hebt…

Belangrijk om te snappen is dat stokrozen 2 jarig zijn. Dus je stopt het zaadje in de grond, plantje komt en zomer verstrijkt. Na de winter in het volgende seizoen kun je op het fundament van het jaar ervoor de mooie stokrozen zien groeien en bloeien. Geduld dus!

Geniet ervan!
PS: Wil je ook stokrozen zaden? Vragen staat vrij!
PPS: Heb jij wel talenten als Midas Dekkers en wil je me corrigeren of aanvullen? Graag!
PPPS: Misschien ga ik ook nog wel eens nieuwe zaadzakjes te ontwerpen. Deze voor papavers waren zo leuk! Heb je interesse= Let me know!

Stokrozen zaad