Serieus je stem geven, hoe ik dat doe?

stemmen is suf

Oh, wat vind ik dat moeilijk.

De verkiezingen komen eraan. Voor de gemeenteraad. Van mijn durp. Voor de mensen die zorgen voor de leefbaarheid hier. Die nadenken over de toekomst van mijn durp. Die bepalen waar we over een jaar en 10 jaar zullen zijn. Gekrompen (of bekrompen?), vergrijsd en wat er verder op ons af komt.

Ik heb, zoals je weet, de neiging verkiezingen nogal serieus te nemen. En elke keer als ik het stembiljet op de koelkast zie hangen verzin ik me suf.

Ik vind dat ik moet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Wil absoluut wat in de melk te brokkelen hebben. Maar ja, op wie stem ik?

Er is voldoende keuze. 6 lijsten met hun bijna 70 kandidaten.

Hoe kies je uit 70 kandidaten?

Kijk ik naar de partijprogramma’s en lees ik hun wollige voornemens en beloften?
Kijk ik naar hoe de 2 wethouders die onze gemeente rijk is en of hun beleid en hoeveelheid te knippen lintjes zo door moet gaan de komende 4 jaar? (Zo schreven journalisten over de ervaringen met wethouders in een andere gemeente)
Kijk ik naar de gebobbelde gezichten op de verkiezingsposters?
Kijk ik naar wie ik ken van een wandelingetje door het dorp?
Kijk ik naar wat ze online deden en doen?
Kijk ik op de lijst naar welke namen ik het mooist vind klinken of hun leeftijden met aanstaan?

Wat weegt mee?

Ik wil niet stemmen op iemand die mij afwees en ontliep  bij oprechte vragen en zorgen.
Ik wil niet stemmen op iemand die op twitter lelijk deed tegen een collega met wie hij de komende 4 jaar samen zou kunnen gaan werken.
Ik wil niet stemmen op iemand met wie ik geen klik voel.
Ik wil niet stemmen op iemand wiens principes ik grotendeels deel, maar waar er een aantal in het oog springende juist helemaal niet bij mij passen.
Ik wil niet stemmen op iemand die alleen maar ’tegen’ is.

Er is meer dat ik niet wil, dan dat ik wel wil… Tsja…

Wat wil ik dan wel?

Eigenlijk wil ik vooral stemmen op iemand waarbij ik me prettig kan voelen. En die ik in de ogen kan kijken om te vragen hoe hij/zij met mijn stem omgaat.
Om te horen wat er speelt en welke keuzes er gemaakt moeten worden. Ik wil stemmen op iemand die ook zo met mij om kan gaan.

Als ik er op tijd achter kom wie dat is stem ik op hem of haar. Anders wordt het een blanco stem. 

 

En jij? Wat doe jij op 19 maart?

 

Meer info:

3 antwoorden
 1. Elsie ten Veldhuijs
  Elsie ten Veldhuijs zegt:

  Hoi, ik vond het een goeie tip om te stemmen op iemand of een partij die in de afgelopen tijd iets voor jou of jouw omgeving hebben gedaan. Bij mij was dat heel duidelijk: actie tegen de overlast op de A13 en het beter beheren van het maaibeleid op de dijken. (Er werd begin mei gemaaid -allemaal gehakselde eieren en moedervogels – En er werd pas weer gemaaid in november!! ). Vrij basaal dus 🙂

 2. Maaike van K
  Maaike van K zegt:

  achosss… die arme beesies! wat sneu!

  En ja, das wel een goeie tip. Iemand kiezen die in staat is gebleken iets te veranderen 🙂

Reacties zijn gesloten.