Progrestaart – Dat heb jij gemist als jouw familie niet dezelfde als de mijne is
In dit blog hét recept voor progrestaart!
Het was er altijd. Het was ook heel gewoon. Niet persee om iets te vieren, maar omdat het er was. Altijd bij de koffie een taartje.
Mijn grootouders hadden altijd de bakkerij gehad. Mijn oom en tante hebben die zaak overgenomen en taartjes bleven dus voor handen.
De moorkoppen waren heerlijk. Net als de slagroomgebakjes. Die at je ergens anders ook wel eens.
Wat er alleen bij opa en oma was, was de progrestaartjes. Die kenden ze bij de bakker in ons dorp niet.
Misschien dat ik er daarom wel extra van ben gaan houden. Ze waren zo speciaal.
Na de dood van eerst mijn opa en toen mijn oma kwam ik minder in de bakkerij en in Tilburg. Dus ook minder gelegenheid om van dat lekkers te snoepen.
Maar soms, op de verjaardag van mijn vader is het er weer. Mijn tantes brengen het dan mee en ik voel me weer dat meisje.
Tsja, ook al blijft het schaars, ik heb het in ieder geval zo nu en dan geproeft de laatste jaren. Jullie, arme stakkers, hebben geen benul wat je mist!
Gelukkig gaven mijn tantes mij het recept op de laatste verjaardag.
Dus hier is je kans. Hier is het recept van de ALLERLEKKERSTE taart aller tijden.
Het recept voor progrestaart
Stap 1
Maak nogatine
Pak een pan. Kiep er 3 kopjes suiker en 1 kopje water in. Laat het op een laag vuurtje laten staan. Roer niet. Het blijft heel lang wit en dan kleurt het naar lichtbruin
Haal het van het vuur als je de eerste blauwe rook ziet (dat is heel eng en duurt veel langer dan je denkt, maar doe het toch maar!)
Dan uitgieten op bakpapier. Zorg dat het een dunne laag wordt (anders heb je later een probleem)
Laat het uitharden.
Let op. Het is loeiheet, zulke hete suiker.
Oh, en dat plakkerige pannetje laat je lekker weken in wat water. Dan wordt t weer schoon!
Stap 2
Dan het schuim. Duits schuim, wordt het genoemd. Je maakt het zo:
Pak bakapier en teken er 2 even grote cirkels op. Verwarm je oven voor op 140 graden
Splits 6 eieren (maat M). Het eigeel is lekker met een boterhammetje voor de hond. Dan heeft hij ook wat.
Doe de eiwitten in de pan en stop er 485 gram fijne witte suiker bij.
Zet de pan op een laag vuurtje en roer tot het 38 graden is. Haal je pan dan van het gas. Klop het mengsel 15 tot 20 minuten op de hoogste stand.
Pak je spuitzak en gebruik een rond spuitje, niet een gekartelde. Vul je spuitzak en spuit de cirkels die je eerder tekende vol.
Waarschijnlijk heb je teveel, spuit dus nog wat kleinere rondjes voor gebakjes, gewoon omdat het heerlijk is of omdat het gezellig is om met een spuitzak te werken.
Zet nu al je rondjes, zo’n anderhalf uur, in de oven. Het schuim gaat nu drogen. Misschien is het nodig om je bakplaat af en toe te draaien. Bij mijn oven wel, achterin is het warmer dan voorin en dan drogen ze niet gelijkmatig…
Controleer of het schuim goed is door met een sateprikker in te prikken. Als de prikker droog is kunnen ze eruit. Om af te koelen.
Wees dan wel heel voorzichtig want het is heel breekbaar.
Of, met de woorden van mijn tantes: tis wel kriekel met kapot gaan. Voorzichtig.
Stap 3
Als je schuim afgekoeld is ga je verder met de chocolade. Smelt pure chocola. Smeer eerst de kieren in je schuim vol. Dan smeer je de bovenkanten van je rondjes in met een lekker laagje.
Laat het uitharden.
(Door het schuim in te smeren met chocola trekt de slagroom er later niet in en blijft je taart lekker hoog)
Als je chocola over houdt kun je die gebruiken om uit te gieten of met een kwastje uit te strijken. Zo krijg je van die dunne plaatjes chocola die je later als versiering bovenop je taart kan gebruiken.
Stap 4
Als je nogatine afgekoeld is kan je ermee verder. Loop naar de schuur en zoek een hamer. Loop naar de gangkast en pak de stofzuiger.
Pak de hamer en hak je nogatine in kleine stukken.
Dit gaat heel erg splinteren en je zal de stofzuiger (en in het slechtste geval.. ook een dweil) nodig hebben.
Het helpt misschien iets als je het in een plastic zak doet. Zo’n diepvrieszakje, die zijn iets steviger.
Van mijn tantes mag je dit alleen doen als het nu droog weer is.
Anders plakken de kleine stukjes aan elkaar en het moet een los strooibaar goedje, a la hagelslag, zijn.
Toen ik besloot te wachten op droog weer en de dagen verstreken, werd mijn nogatine plakkeriger en plakkeriger… Ik ben dus op een droge dag opnieuw begonnen en heb de nogatine zodra het koel was verwerkt.
Stap 5
Klop de slagroom met wat suiker. Maak hem lekker stevig! Vul je spuitzak en beleg de onderste laag schuim met slagroom. Leg de bovenste laag erop en bestrijk de zijkanten met wat slagroom.
Pak je nogatine en wrijf de nogatine langs de zijkanten. Dat is niet alleen mooi, maar vooral heel lekker!
Spuit bovenop je taartje nog wat mooie rosetjes
Natuurlijk is dit het moment om je zelfgemaakte chocoladeschijfjes te gebruiken.
Ook kan je wat vruchtjes als aardbei, ananas of mandarijntjes erop leggen.
GEEN kiwi. Ik snap niet wie dat ooit bedacht heeft (en helemaal niet waarom mensen dat maar blijven nadoen), want het is VIES.
Tadaa!
Je kunt het!
Je eigenste progrestaart is een feit!
Vergeet je me niet uit te nodigen voor een stukje?
Enne, zo blij kijkt je hond je aan als hij het eigeel mag 🙂
Hai Maaike,
Het op een na beste resultaat voor mij is of met een tante van je trouwen of met jou. Het beste resultaat voor mij is naar IJssalon La Venezia in Leeuwarden gaan en daar de grootste ijstaart kopen die ze hebben om te vieren dat ik niet heb gegokt op het een na beste resultaat. Pfffoeh hé!
Ook al zit trouwen er niet in, ik laat me graag uitnodigen voor zo’n ijstaart 😉
Het eigeel kan je ook gebruiken om de lekkerste mayonaise te maken. Binnen 12 minuten klaar. Helemaal feest: versgebakken frites met zelfgemaakte mayonaise en een progresje als toetje.
Mmmmm… dat klinkt goed!
Hoe laat eten we? 😉
Er gaan filmpjes op YouTube te ronde waarbij het schuim in de magnetron wordt gedaan, en in een paar minuten klaar is. Zou dit ook met zo’n schijf werken? Easy merengues zou het kunnen heten.
Wat leuk Wendy.
Laat je weten of t lekker uitpakt?
Ik ga het morgen eens uitproberen.. de lekkerste progrestaart die ikken is van een zekere bakker in Tilburg (my hometown) En dit lijkt me in tijd lang, maar niet echt moeilijk. De nougatine klinkt als de suikersnoepjes die mijn moeder altijd op het aanrecht maakte en het gebak op zich, klinkt als de schuimpjes die wij vroeger met mijn moeder maakten.. het verschil… dar gedoe met de chocolade 😀
Ik zal wel oude kleren aan doen!
Jaaa, Tilburgse progrestaart is het lekkerst. Van welke bakker haal je die?
Veel plezier met bakken vandaag! Laat je weten hoe het ging en of t net zo lekker als die van mijn tantes smaakt?
De taart was jammie.. Laat ik alleen stellen dat ik niet eens de voorrondes had gehaald van The Next Great Baker hahaha.. maar dat mocht de pret niet drukken.
Mijn moeder haalde altijd progress bij van Lieshout, maar zelf haal ik hem bij bakker van Iersel.. Ik hou niet zo van hazelnoot. En aangezien het toch wel veel werk is zal de volgende daar wel weer vandaan komen denk ik 😀
Hoi maike ik heb al vele teerten gemaakt maar nog nooit een echte tilburgse progrestaart, (op verzoek ) wil er nu maken en kom zelf uit tilburg en dus zou die tilburgse progrestaart top zijn, is het mogelijk dat ik het recept stap voor stap op me mail zou kunnen ontvangen. Oja ik heb een hete lucht oven, op hoeveel graden gaat ie dan?
Hoi Corné,
Leuk dat je ermee aan de slag wilt!
Alles wat ik erover weet, staat in dit blogje.
Laat je me weten hoe het is gelukt?
Nu voor de 2de x deze taart aan het maken. Heeeeerlijk. Duurt ff. Maar het geduld wordt beloont.
Kom zelf uit Brabant. Maar woon er niet meer. En progress taart is hier niet te krijgen. Alleen die hazelnoot dingen met creme. Bleg.
Ik heb alleen in de caramel nog hazelnoten verwerkt. Vind ik zelf lekkerder. Haha.
Dank je wel voor het delen van dit heerlijke recept.
Oeh, klinkt heerlijk!!
Geniet ervan!
hoeveel gram chocolade moet ik gebruiken?
Hoi Sandra,
Eh… ik weet het niet precies. Het hangt ook af van hoe dik je de schuimpjes insmeert. Ik zou een dikke reep pakken en die smelten. Als je dan overhoudt kun je er met rozijntjes altijd nog mini-bonbonnetjes van maken!
Veel succes!
Zit boordevol suikers, kan toch echt niet goed zijn mijn gedacht.
Ja, best wat suiker!
En ook geneeskrachtig op momenten van heimwee naar vroeger 😉
Wij haalde vroeger altijd progrestaart in Oisterwijk. Mijn oma, mijn moeder, en toen ik. Generatie op generatie. Weet alleen de naam van de bakker niet meer, maar die had echt de lekkerste progrestaart. Maar volgens mij horen er wel amandelen in. Ik ga dit recept zeker uitproberen, kan je trouwens nougatine kant en klaar kopen, lijkt me dan net zo handig. Hoop dat het lukt, want schuimpjes maken valt vaak al niet mee. Wat wij wel altijd deden is de taart even in de vriezer zetten, dan werd hij nog lekkerder.
In Oisterwijk bedoel je vast robert, van heel Holland bakt. Die had daar een winkel en zit nu in de oude leerfabrieken
De taart gisteren gemaakt, maar was lekker maar te zoet. Volgende keer doe ik er de helft suiker in. Wel heb ik tussen iedere laag slagroom nougatine en geroosterde amandelen gedaan, dit om het kauwgom effect te krijgen, wat hoort bij een echte progres taart. Ook heb ik bij het eiwit 2 eetlepels maizena gedaan.
Dank Linea. Leuk dat je reageert!
Klinkt lekker!!
En ja, ik verwacht dat elke bakker in elke plaats zo zijn eigen recepten heeft ontwikkeld.
Zag pas diepvries-progrestaarten in allerlei smaken. Zelf ben ik vooral verzot op deze 😉
Hoi Maailke! Ja ik eet ze al 40 jaar. Alleen de vruchtjes horen niet op een progres taart enkel chocolade. En eerst even invriezen dan krijg je dat kauwgom effect in het schuim, dan is ie overheerlijk. Ik ga hem het weekend weer maken, heb veel kandidaten die willen proeven. Ga het met de helft minder suiker doen, dus word weer testen en proeven.
In de vriezer voor een kauwgomeffect? Dat zou ik niet weten hoor! Experimenteren is het devies 😉
Is het lekker geworden?
Eetse 🙂
Super lekkere progresstaart is het Maiike…. dank je voor je duidelijke uitleg.
Wat ik nog door de slagroom heen doe is gemalen hazelnoot/poeder… En ik bouw ‘m ietsje anders op.
Schuim bestreken met chocolade.. hazelnootchocolade….nougatine (in de oelek platgestamd)….2e laag schuim ook met chocolade…weer hazelnootslagroom en lekker veel nougatine…. de zijkanten laat ik voor hoe ze zijn.
Jammieeee..
Hoi Corrie, leuk dat je t hebt gemaakt. Jouw versie klinkt ook heerlijk!
Eetse!
Wie met dit recept nougatine krijgt…..Petje af! Lukt nooit, een verbrande troep en stond op laag pitje voor 3 uur!
Oef, 3 uur? Das wel heel lang inderdaad. Dat moet gestonken hebben dan!
Ik laat m koken tot ik de eerste blauwe rook zie.
Hoop dat je volgende x meer succes hebt!
Hoi maaike
Super hoor bedankt voor je recept.
Jaren lang hebben we progrestaart gehaald bij bakkerij van Kempen in de hasseltstraat. De beste van Tilburg. En natuurlijk ook gewoon brood.
Iedere verjaardag en natuurlijk de feest dagen.
Ik heb je recepr een paar maanden geleden gemaakt, en super lekker.
Hij lijkt er veel op, maar die van de bakker was toch lekkerder. Hihi misschien gewoon gedachten.
Ik ben hem nu weer aan het maken voor kerstavond want dat was altijd traditie.
Bedankt en Gr uit Tilburg
Hoi Erica,
Je berichtje maakt me blij!
Fijne kerstavond!
Oh die was echt heerlijk.
Haalde mijn ouders daar ook mmmm jammie als ik daar aan terug denk.
Woon nu in Gelderland maar daar kennen ze het niet. En een tante maakte em vroeger ook dus ga het zeker ook proberen groetjes yvonne uit wekerom
wat was hij heerlijk he? hoop dat hij net zo lekker is wanneer je hem zelf hebt gemaakt.
maaike
Hallo Maaike.
Ik wil jou progrestaart gaan maken.
Er staat in het recept dat hij 1,5 uur in de oven moet.
Mijn vraag is op hoeveel graden.
Kitty.
Hoi Kitty,
Leuk dat je aan de slag gaat hiermee 🙂
De oven gaat op 140 graden!
Veel succes en eet smakelijk!
Maaike
Hoeveel slagroom gebruik je
Hoi Marij,
Goeie vraag! Ik denk maximaal een halve liter. Tis een beetje experimenteren met hoe je het lekker vindt denk ik.
Heb je hem al gemaakt?
Maaike
Hoi Maaike

Ja heb hem al gemaakt en het was super lekker
Mijn gasten hebben ervan genoten
Ik had idd een halve liter slagroom gebruikt
Gr Marij
Leuk te horen!!
En hij ziet er heerlijk uit 🙂
Klinkt heeeeeerlijk!
Als ik weer eens in Tilburg ben, ga ik m proberen 😉
Heb jij soms een tante Tiny ?
En stond die winkel in/bij de Annastraat in Tilburg ?
Dan gingen wij bij je opa voordat we naar de gymzaal fietsten, eerst parijse bollen halen en die aten we in de kleedkamer op… tussen de zweetvoetenlucht… ik moet daar altijd aan denken als ik Parijse bollen zie…
Beste Mariette,
Wat ontzettend leuk om je reactie te lezen.
Dan is het inderdaad 1 van mijn tantes die in jouw fijne jeugdherinnering zit!
Klopt dat de bakkerij eerst in de Annastraat zat (heb ik nauwelijk nog herinneringen aan). Later in de Hasseltstraat.
Ben je daar ook wel eens geweest?
Nee, dat niet, maar je tante Tiny is een goeie vriendin van mijn schoonzus. En een vriendin van de familie.
Ze was ook op ons 40-jarig huwelijksfeest.
We kennen haar en je ome Toon al heel lang.
Grappig dat je hier haar recept hebt.
Ik ga ze voor Pasen weer maken !
Groetjes, mariëtte.
Hoi Mariëtte,
Wat tof! Heerlijk te horen.
Heel fijne Paasdagen :-))
Ik heb hem nu meerdere malen gemaakt ook in een paasversie. Het hele gezin eet zijn vingers erbij op.
WAt heerlijk Monique. Je zal er flink wat handigheid in gekregen hebben.
Fijn Paasweekend!
(En superleuk dat je me n berichtje stuurt)
Hallo, ik ben van plan om deze taart te gaan maken. Ik heb al meerdere keren schuim gemaakt voor bijvoorbeeld een mokkaschuimtaart, maar ik heb nog nooit in een recept gezien dat het eiwit eerst verwarmd wordt. Wat is de reden dat je deze eerst verwarmd voordat je deze gaat mixen? Krijg je dan een andere structuur?
Hoi Lianne,
Dank voor je geduld. Mijn herfstvakantie was offline dit jaar.
Ik kan je geen antwoord geven op je vraag. Ik vermoed dat er dan iets scheikundigs gebeurt waar ik met mijn pet niet bij kan 😉
Heb je de taart inmiddels gemaakt? En smaakte hij zoals je gehoopt had?
Wat een lieve hond doet me denken aan mijn lieve Pancho helaas is die al zo’n 13 jaar niet meer bij ons . ga de taart vandaag uit proberen mijn man is jarig en houdt van deze taart
Gefeliciteerd Wilma.
Pablo is inmiddels 7 en ik hoop dat we hem nog minstens 13 jaar bij ons mogen hebben.
Succes vandaag met bakken (en terwijl je fijne herinneringen aan Pancho ophaalt)
Beste Maaike vanK Niemand kan deze Progress taart maken .In jouw recept staat geen Progress poeder vermeld (Progress poeder moet luchtig onder het opgeklopt eiwit worden geroerd)
Op geklopt eiwit zonder progrespoeder is schuimtaart
DANK JE WEL VOOR JOU OOK EEN FIJNE DAG
Hoi maaike,
Ik wil deze taart maken voor mijn moeder haar verjaardag en zou willen weten of je me het recept stap voor stap kan mailen zodat ik het recept kan uitprinten en in me taartenboek kan plakken. Ik wil ook nog graag weten op hoeveel graden de taart moet in een hete lucht oven.
M.v.g. Corné
Ik weet zeker dat je je moeder heel blij gaat maken!
Enne, het komt waarschijnlijk niet heel nauw hoor. Dus bak een beetje uit de losse pols en geniet van het proces/progres!
Dag Paul,
Leuk dat je een berichtje achterliet!
Ik lees je reactie voor aan mijn vader. Hij herkent je achternaam en wil weten wie je opa en oma zijn 🙂
Vertel!
Hallo Maaike,
Ik ben deze blog tegengekomen toen ik op zoek was naar het recept van progrestaart…. Zelf ben ik van Belgisch Limburg, hier hebben wij in de buurt van Bree een eigen Progres-taart, opgebouwd uit lagen beslag met amandelen en havermout, afgewerkt met chocolade en boterroom…. Een heel ander recept, maar ook super lekker en heel bekend in de omgeving. Maar ik ga heel zeker dat recept van je opa eens proberen, ziet er heerlijk uit.
Groetjes Stephan
Het klinkt ook heerlijk Stephan!
Benieuwd hoe de Tilburgse variant je gaat smaken.
hallo ga die progres taart zeker een keer maken wij missen nog altijd de taart ,eerst van ome Theo en tante Anna en daarna van Hein in de Hasseltstraat ,mijn kinderen zeggen nog steeds progres van Hein is het lekkers ,blij met het recept. gr Wilma
Wat superleuk te horen Wilma!
Ik heb ergens nog een oude foto van de familie Biermann. Die zal ik eens scannen en mailen voor je.