Progrestaart – Dat heb jij gemist als jouw familie niet dezelfde als de mijne is

van tantes 1

In dit blog hét recept voor progrestaart! 

Het was er altijd. Het was ook heel gewoon. Niet persee om iets te vieren, maar omdat het er was. Altijd bij de koffie een taartje.

Mijn grootouders hadden altijd de bakkerij gehad. Mijn oom en tante hebben die zaak overgenomen en taartjes bleven dus voor handen.

De moorkoppen waren heerlijk. Net als de slagroomgebakjes. Die at je ergens anders ook wel eens.

Wat er alleen bij opa en oma was, was de progrestaartjes. Die kenden ze bij de bakker in ons dorp niet.

Misschien dat ik er daarom wel extra van ben gaan houden. Ze waren zo speciaal.

Na de dood van eerst mijn opa en toen mijn oma kwam ik minder in de bakkerij en in Tilburg. Dus ook minder gelegenheid om van dat lekkers te snoepen.

Maar soms, op de verjaardag van mijn vader is het er weer. Mijn tantes brengen het dan mee en ik voel me weer dat meisje.

Tsja, ook al blijft het schaars, ik heb het in ieder geval zo nu en dan geproeft de laatste jaren. Jullie, arme stakkers, hebben geen benul wat je mist!

Gelukkig gaven mijn tantes mij het recept op de laatste verjaardag.

Dus hier is je kans. Hier is het recept van de ALLERLEKKERSTE taart aller tijden.

Het recept voor progrestaart

 

Stap 1

Maak nogatine
Pak een pan. Kiep er 3 kopjes suiker en 1 kopje water in. Laat het op een laag vuur​​tje laten staan. Roer niet. Het blijft heel lang wit en dan kleurt het naar lichtbruin

Haal het van het vuur als je de eerste blauwe rook ziet (dat is heel eng en duurt veel langer dan je denkt, maar doe het toch maar!)

Dan uitgieten op bakpapier. Zorg dat het een dunne laag wordt (anders heb je later een probleem)
Laat het uitharden.

Let op. Het is loeiheet, zulke hete suiker.

nogatine 1nogatine 2nogatine 3nogatine 4nogatine 6nogatine 5

Oh, en dat plakkerige pannetje laat je lekker weken in wat water. Dan wordt t weer schoon!

Stap 2

Dan het schuim. Duits schuim, wordt het genoemd. Je maakt het zo:

Pak bakapier en teken er 2 even grote cirkels op. Verwarm je oven voor op 140 graden

Splits 6 eieren (maat M). Het eigeel is lekker met een boterhammetje voor de hond. Dan heeft hij ook wat.
Doe de eiwitten in de pan en stop er 485 gram fijne witte suiker bij.

Zet de pan op een laag vuurtje en roer tot het 38 graden is. Haal je pan dan van het gas. Klop het mengsel 15 tot 20 minuten op de hoogste stand.

Pak je spuitzak en gebruik een rond spuitje, niet een gekartelde. Vul je spuitzak en spuit de cirkels die je eerder tekende vol.

Waarschijnlijk heb je teveel, spuit dus nog wat kleinere rondjes voor gebakjes, gewoon omdat het heerlijk is of omdat het gezellig is om met een spuitzak te werken.

Zet nu al je rondjes, zo’n anderhalf uur, in de oven. Het schuim gaat nu drogen. Misschien is het nodig om je bakplaat af en toe te draaien. Bij mijn oven wel, achterin is het warmer dan voorin en dan drogen ze niet gelijkmatig…

Controleer of het schuim goed is door met een sateprikker in te prikken. Als de prikker droog is kunnen ze eruit. Om af te koelen.

Wees dan wel heel voorzichtig want het is heel breekbaar.
Of, met de woorden van mijn tantes: tis wel kriekel met kapot gaan. Voorzichtig.

schuim 1schuim 2schuim 3schuim 4schuim 5schuim 6schuim 7schuim 8

Stap 3

Als je schuim afgekoeld is ga je verder met de chocolade. Smelt pure chocola. Smeer eerst de kieren in je schuim vol. Dan smeer je de bovenkanten van je rondjes in met een lekker laagje.
Laat het uitharden.
(Door het schuim in te smeren met chocola trekt de slagroom er later niet in en blijft je taart lekker hoog)

Als je chocola over houdt kun je die gebruiken om uit te gieten of met een kwastje uit te strijken. Zo krijg je van die dunne plaatjes chocola die je later als versiering bovenop je taart kan gebruiken.

chocola 1chocola 2chocola 3chocola 4chocola 5

Stap 4

Als je nogatine afgekoeld is kan je ermee verder. Loop naar de schuur en zoek een hamer. Loop naar de gangkast en pak de stofzuiger.

Pak de hamer en hak je nogatine in kleine stukken.

Dit gaat heel erg splinteren en je zal de stofzuiger (en in het slechtste geval.. ook een dweil) nodig hebben.
Het helpt misschien iets als je het in een plastic zak doet. Zo’n diepvrieszakje, die zijn iets steviger.
Van mijn tantes mag je dit alleen doen als het nu droog weer is.
Anders plakken de kleine stukjes aan elkaar en het moet een los strooibaar goedje, a la hagelslag, zijn.

Toen ik besloot te wachten op droog weer en de dagen verstreken, werd mijn nogatine plakkeriger en plakkeriger… Ik ben dus op een droge dag opnieuw begonnen en heb de nogatine zodra het koel was verwerkt.

nogatine 7nogatine 8

Stap 5

Klop de slagroom met wat suiker. Maak hem lekker stevig! Vul je spuitzak en beleg de onderste laag schuim met slagroom. Leg de bovenste laag erop en bestrijk de zijkanten met wat slagroom.
Pak je nogatine en wrijf de nogatine langs de zijkanten. Dat is niet alleen mooi, maar vooral heel lekker!
Spuit bovenop je taartje nog wat mooie rosetjes

Natuurlijk is dit het moment om je zelfgemaakte chocoladeschijfjes te gebruiken.

Ook kan je wat vruchtjes als aardbei, ananas of mandarijntjes erop leggen.

GEEN kiwi. Ik snap niet wie dat ooit bedacht heeft (en helemaal niet waarom mensen dat maar blijven nadoen), want het is VIES.

afmaken 1afmaken 2afmaken 3afmaken 4afmaken 5afmaken 6

Tadaa!

Je kunt het!

Je eigenste progrestaart is een feit!
Vergeet je me niet uit te nodigen voor een stukje?

van mij 1

 

Enne, zo blij kijkt je hond je aan als hij het eigeel mag 🙂

hond

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 antwoorden
  1. Albert Schaafsma
    Albert Schaafsma zegt:

    Hai Maaike,
    Het op een na beste resultaat voor mij is of met een tante van je trouwen of met jou. Het beste resultaat voor mij is naar IJssalon La Venezia in Leeuwarden gaan en daar de grootste ijstaart kopen die ze hebben om te vieren dat ik niet heb gegokt op het een na beste resultaat. Pfffoeh hé!

  2. Maaike van K
    Maaike van K zegt:

    Ook al zit trouwen er niet in, ik laat me graag uitnodigen voor zo’n ijstaart 😉

Reacties zijn gesloten.