Jarig volgens Facebook

‘Gefeliciteerd!’

‘Fijne verjaardag!’

‘Nog vele jaren!’

Facebook vindt mij jarig

En meer van zulks trof ik op mijn Facebook tijdlijn aan. Facebook vindt mij jarig. 39 FB-vrienden nemen de melding over mijn verjaardag voor waar aan en feliciteren mij. Onterecht. Want ik ben geen steenbok maar een leeuw.

Dat Facebook mijn echte verjaardag niet kent heeft te maken met mijn ambivalentie.

Enerzijds is Facebook fijn omdat er zo veel mensen uit mijn netwerk te vinden zijn. Interessante discussies worden er aangezwengeld, nieuwtjes worden er gedeeld, contact via PB-tjes is eenvoudig.

Anderzijds baal ik ervan omdat het voelt als een schijnwereld. FB bepaalt wat ik te zien krijg. Ik zie niet wat mijn FB-vrienden delen. Ik zie een selectie van wat mijn FB-vrienden delen. Zo mis ik berichten en ik heb daarop geen enkele invloed.

Ik wantrouw Facebook

Facebook is me te ondoorzichtig. Ik wantrouw het. Daarom krijgt het niet alle informatie waar het om vraagt. Geen woon- of geboorteplaats, geen koppeling met mijn adresboek, geen lijstje met favoriete boeken en films. Daarom vulde ik als geboortedatum 1-1-1978 in.

Henk Krol

Terug naar de felicitaties.

Ik moet denken aan Henk Krol. De beste man stuurde gedachteloos FB-felicitaties uit naar mensen die gestorven zijn. Als hij op de misser wordt gewezen, zegt hij de Facebook iets moet doen aan de meldingen zodat hij niet de mist in hoeft te gaan.

De felicitaties roepen zoveel vragen op.

Maakten de mensen die mij feliciteerden ook een misser? Zijn zij net zo gedachteloos als Henk Krol te werk gegaan?

Zijn hun wensen aan mij, ondanks een feitelijk andere geboortedag, oprecht?

Komen hun gelukswensen überhaupt bij me aan?

Laat ik ze toe of schuif ik ze terzijde vanwege het platform waarop ze gegeven worden?

Wat doet het platform ertoe als het gaat om dit soort berichten?

En misschien wel de belangrijkste eyeopener voor mij: Doet een datum, doen data, er überhaupt toe?

De kalender

Verjaardagen, kerstdagen, vader- en moederdagen, trouwdagen, sterfdagen, etc.

De kalender geeft aan dat het tijd is voor geluk, dankbaarheid, blijdschap, vrede of verdriet.

Op zo’n datum loop je in de maat. Dat dóe je gewoon.

Rebels

Juist van dat idee word ik opstandig. Ik wil me er uit alle macht aan onttrekken. Liefst in een diepe winterslaap anders rebels in tegenovergestelde richting marcheren met een spandoek.

Dus nee, data doen er voor mij niet toe.

Misschien ben ik daarom zo blij dat het nu 2 januari is. Alle feestdagen achter de rug. Alles mag weer zijn eigen beloop hebben. Zelfs mijn FB-verjaardag is voorbij 😉

Ik besef me, die 39 gelukswensen zijn wél voor mij. Juist op een dag die niet bij mij hoort. Ik ga ze op me in laten werken.

Dankjewel!