Fruitchips maken? Wat heb je nodig?

Appelchips, bananenchips, kiwichips, ananaschips, aarbeienfruitella’s etc….


Wat heb je nodig om gedroogd fruit te maken?

Een voedseldroger.

De mijne heb ik nu een half jaar. Toen ik m kocht heb ik t eea uitgezocht.

Wat is belangrijk bij voedseldrogers?

Dat je de temperatuur kunt regelen. Dat er een timer op zit. Dat er voldoende ruimte is voor je fruitjes. Dat de roosters voldoende hoog zijn voor bijvoorbeeld partjes tomaat. Dat de lucht goed circuleert

Er zijn drogers vanaf vanaf 40 euro ofzo. Niet doen! Want lucht circuleert niet goed, lades zijn te laag, geen regelbare thermostaat, geen timer.

Ik heb de Stockli gekocht. Met timer. Want zodoende kun je met n gerust hart van huis gaan of te bed. Stockli stond goed aangeschreven op n ander blog. Wel de prijzigste in zijn hobby-categorie met ronde modellen.

De andere categorie zijn vierkante modellen, zitten nog weer beter in elkaar. Luchtcirculatie is optimaal, lades zijn, omdat ze vierkant zijn zeer efficiënt te gebruiken… Maar ze kosten zo vanaf 400 euro.

De stockli heeft standaard 3 laden. Das weinig als je de smaak te pakken krijgt.

Je kunt kiezen uit plastic laden of rvs laden. Verschil zit m in de prijs en dat de rvs laden makkelijker schoon te krijgen zijn. Ook kan de lucht gemakkelijker door het rvs heen dan door de plastic laden.

De grap is dat sommig fruit op de duurdere rvs laden juist heel erg blijft plakken en dat je het dan na het drogen kapot moet trekken om het eraf te halen. Zonde. Dat is vooral met natter fruit zo (rijpe peer, banaan, kiwi enzo).

Ik heb ook siliconenmatjes gekocht. Erg prijzig, maar die lossen ook het probleem van de rvs-roosters op. Bovendien kun je daar prutjes als aarbeien met mangomoes op storten zodat je zelf ‘snoeppapier-fruitella’s’ kan maken. Je stort de moes dan over de vellen en ze drogen in n uur of wat uit tot n lekker en gezond snoeppapiertje. Ook erg smakelijk.

Wat je ook zult merken is dat, hoe gelijker de plakjes fruit zijn, hoe eenvoudiger ze te drogen zijn. Immers, dan hebben ze allemaal ongeveer even lang nodig om droog te worden.

Gelijke diktes snijden is nog niet zo eenvoudig.

Daarom tikte ik een mandoline op de kop bij de rommelmarkt. Voor 2,50 snij ik nu plakjes appel, peer, banaan, etc.

Daarnaast is hij ook heel handig bij het snijden van grotere hoeveelheden groentes voor bijvoorbeeld pastasaus en stoofpotten.

Oh, als je op mij lijkt heb je binnen de kortste keren bloed aan het plafond. Dat ding is loeischerp en als je in je flow zit met je snijwerk, dan zit er zo n vingerkootje tussen het mes… Heb inmiddels dus een snijhandschoen erbij….

Als je het mij vraagt is het dus tijd om te investeren in:

Je kunt natuurlijk ook beef jerky maken.

Inspiratie nodig? Hier staan de recepten die ik graag maak of nog eens wil gaan maken!