Hoe bewaar je je wachtwoorden veilig – zonder je blauwe schriftje dat steeds kwijt is? (mét link naar kortingscode!)

*Dit artikel is op 4/9/2014 geschreven. Herzien op 21/5/2019 en op 26-2-22

Ik stop met het gebruiken van Dashlane vanwege een probleem met mijn browser safari dat de servicedesk van Dashlane ondanks uitvoerig onderzoek niet kon oplossen. Ik stap over naar Bitwarden*

Zeg eens eerlijk. Het is je voornaam + een cijfer, toch? Je geboorteplaats + datum? De naam van je kind + haar geboortejaar? Of is het bij jou w8woord?

Je gebruikt dat ene wachtwoord graag en vaak, toch?

Dat is handig, want zo kun je het niet vergeten.
Dat is onhandig, want als een slimme hacker jouw wachtwoord te pakken heeft (door bijvoorbeeld de database van zo’n dienst te kraken) kan zij direct al jouw accounts in!

Of heb je een schriftje, waarin je steeds een nieuwe account noteert. Je maakt unieke wachtwoorden en schrijft ze op. Soms is het wat gekras als een account je vraagt een wachtwoord te updaten. Maar het spannendst is het als je misgrijpt. De paniek vliegt je om het hart bij de gedachte dat je schriftje in vreemde handen valt.

Oeps…

Dus, wat te doen?

Veiligheid voor alles

Dus houdt je wachtwoorden voor jezelf. Gebruik sterke wachtwoorden. Gebruik verschillende wachtwoorden. Veiligheid voor alles! Wees alert op identiteitsfraude.

Ja ik roep het. Tegen anderen, en tegen mezelf. Ik sta geen koppeling toe van mijn adresboek aan nieuwe apps. Ik verwijderde mijn account bij het gegevensgeile Facebook (en ging er vervolgens weer op). Ik hou er niet van als mensen mijn kind online gooien.

Nou goed, je krijgt een beeld 🙂

Zoektocht

En zo werd het werd tijd voor een passwordmanager.

Een zoektocht die ik al een aantal keer was begonnen maar nu echt af moest maken. Her en der had ik al rondgevraagd en wat namen gehoord. De passwordmanagers die ik wilde vergelijken zijn aanbevolen door mensen die er tevreden over zijn.

Dat uitstellen had iets te maken met ‘bomen en bos’. Er zijn er zoveel en er is zoveel over te zeggen.

Behoeften

Ik heb ze uiteindelijk toch weer eens bekeken en vergeleken met mijn behoeften.

Mijn behoeften zijn:

  • praktisch toepasbaar – dus op android smartphone en tablet en op windows laptop. en ook op andermans computer als ik daar toevallig op moet werken.
  • veiligheid – niet 1, 2, 3 te hacken. dus afgaan op wat ‘de deskundigen’ zeggen rond encryptie en andere techneutenpraat.
  • prijs – het moet wat kosten. gratis lijkt leuk maar ik heb liever dat ik hen direct betaal dan dat ze zich laten betalen door een ander voor mijn gegevens.

Ik deel mijn notities (van september 2014) en bevindingen met je. Misschien helpt het jou op weg met jouw eigen keuze.

Mijn vergelijking van de Passwordmanagers

KeePass: gratis, de allerveiligste volgens de pro’s en is open source (= een plus). Voor mij is het teveel gedoe. Ik ben bang dat ik me hierin teveel moet verdiepen om het werkend te krijgen én te houden.

eWallet: prijzen: 19.99 alleen voor windows en 9.99 voor android. Pfff… verschillende prijzen voor verschillende apparaten. wil eigenlijk alles in 1.

1Password: klinkt degelijk. fijn. voor windows 49.99dollar. dat is voor 1 apparaat en 1 gebruiker…

LastPass: gratis. premium is 1 dollar per maand. Synchroniseren gaat eenvoudig. Animaties, maar ook fijne video’s van hoe het echt werkt

Dashlane: gratis versie – premium is 39,00 dollar per jaar. synchen naar alle apparaten. heldere website. blogs gelezen erover (computer totaal en softonic)

Mijn keuze

Uiteindelijk kies ik voor Dashlane. Voor die 40 dollar per jaar is het én praktisch én veilig. Een lekker gevoel!

Als je deze link gebruikt bij het aanmaken van een account krijgen zowel jij als ik korting! En ook als je niet direct een betaald abonnement wilt, krijg je de eerste 6 maanden een gratis premium aansluiting.

Ook in 2019 gebruik ik nog steeds Dashlane. Ben er heel tevreden over en gebruik ook de VPN-functie in de tool. Handig als je op een openbaar netwerk werkt en niet wilt dat je gegevens onderschept worden!

Schijnheilig

Misschien is die hang naar veiligheid wel vooral schijnheiligheid, bedacht ik me toen ik optie (Keepass), die door pro’s als het beste wordt gezien, links liet liggen.

Het is zoeken naar een balans tussen praktisch en veilig. Dus wel mijn mail in Gmail toegankelijk voor de NSA om mee te lezen, maar geen Whatsapp omdat ik Facebook er niet mee vertrouw.

Tikkeltje hypocriet dus, maar nu wél met een passwordmanager!

Ga dus aan de wachtwoordmanager

Gebruik deze link voor korting op Dashlane.