Hoe werkt oud zeer – en waarom ik dat wel op zoek?

Een sessie bij Laura Daggers en allerlei oud zeer kwam boven. Je zou zeggen, waarom doe je dat dan ook? Nou, dat doe ik omdat ik het liever aankijk, dan dat ik het weggestopt laat zitten en het daar onzichtbaar woekert.

Onder andere schaamte kwam boven. Pfff… wat een ding!

Ik schrok er zelf van. Had er zo lang niet aan gedacht. Het heel vakkundig weggestopt en situaties die eraan konden refereren, vermeden. Knap van mij.

En nu doe ik dat niet meer. Ik pel laagje voor laagje af. Vertel erover. Eerst tegen mezelf en langzaam maar zeker tegen steeds meer mensen.

Gek genoeg komt er meer en meer uit die beerput omhoog (dit bijvoorbeeld). Het lijkt alsof het flink aan het gisten is gegaan ofzo ;-). Ik merk dat ik er minder van schrik en het makkelijker welkom heet als het komt.

Vanmiddag keek ik de ted talk van Brené Brown nog weer eens. Zij zegt: Schaamte gedijt onder invloed van verborgenheid, stilte en beoordeling. Het overleeft niet onder invloed van empathie.

En empathie is precies wat ik mezelf probeer te geven <3.