20 jaar na de diagnose

TW: Dit gaat over kanker

Een tijdje geleden ging ik door wat dozen. Vaantjes van de avondvierdaagse, uitnodigingen voor kinderfeestjes en foto’s van een verlegen kleutertje bij Sinterklaas met pieten waar ik me vandaag de dag voor schaam. Ook vond ik de logboekjes die mijn moeder bijhield. Dat deed ze graag, bijhouden wat er gebeurde. Van vakanties, verhuizing en dus ook van haar gezondheid.

Zodra ze de diagnose borstkanker kreeg, koos ze een notitieboekje en schreef ze alles wat haar overkwam op. Elk pijntje, elk gesprek, elk medicijn, elke behandeling. Het staat er allemaal in. 4,5 jaar ups en downs, uitzicht en uitzichtloosheid, zwart op wit.

Gefascineerd nam ik deze boekjes 20 jaar na de diagnose door. Ik zette mijn microfoon aan en begon de informatie te ordenen. Inmiddels heb ik 6 geluidsbestanden met daarin haar symptomen, de professionals, haar gewichten, de behandelingen, de medicatie en een poging tot verslagen van de gesprekken die ze had.

Aan een aantal mensen liet ik het horen. Voor de 1 was het confronterend en riep het oude pijn op. De ander zag het als eerbetoon. Weer een ander vond het vooral interessant.

Aangemoedigd door vrienden ben ik zover dat ik het wil delen met andere mensen. Met mensen die kanker op hun pad kregen, of die naast iemand staan die ziek is. Misschien ook voor mensen die professioneel te maken hebben met zieke mensen.

Dus ik ben op zoek naar een geschikte plek voor deze geluidsbestanden. Suggesties daarvoor zijn welkom!

Update op 19 feb 2021: Ik heb een vorm gevonden en ben op zoek naar partners hierbij. Lees hier meer.

Ps: als je de geluidsopnamen wilt horen, stuur me even een mailtje of dm op insta.